Link til alle foredragene: Trykk her for link til alle foredragene
09.00-15.00 Kurs 1: Ystekurs i steikeost og ricotta på NMBU, med påfølgende omvising i piloten, v/Markus Koot (Maks 15).
Vi går gjennom hvordan yste steikeost og ricotta. Markus deler sine erfaringer og deler kunnskap om ystingen.
15.50 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg
09.15 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg
09.30-15.00 Kurs 2: HACCP kurs pasteurisert/upasteurisert på Oscarsborg v/Ragnhild Nordbø og Gro Kleiberg (maks 24).
Generelt om HACCP, grunnforutsetninger, NRL, fareanalyse, loggføring, KSL, prøvetakingsplan med mer.
12.50 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg
13.30-15.00 Gratis omvisning på Oscarsborg Festning
15.50 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg
16.00-16.45 Innsjekk/ankomst/registrering
Havnefortet
16.30-17.00 Kaffe/te/frukt/mingling
17.00-17.10 Åpning av Ostesymposium 2022
17.10-17.20 Hvor står norske gårdsysterier nå? Store tanker fra Hadeland v/Olav Lie-Nilsen
17.20-17.30 Hvor er hullene i det norske ostemarkedet? v/Mette Jørgensen
17.30-17.40 Kompetansenettverkene sine tilbud for produsenter v/Beth Tronstad
17.40-17.50 Tjeneste/støtteordninger som kan styrke produsenters forretningskompetanse v/Innovasjon Norge
17.50-18.00 Hva tilbyr Norsk Mat av markedstjenester? v/Petter Bjørgan
18.00-18.10 Presentasjon av fagskolen i håndverksysting som starter opp høsten 2022 v/Bjørg Fritsvold
Parallelt
18.15-18.55 Forskningsprosjekt om celletall i geitemelk v/Beate Bjørgan PhD stipendiat NMBU. Nå som vi har fått geitemelk i verdensklasse er tiden inne for å se på mysteriet med celletall. Har det en effekt på ostemodningen? Hva består de av? Og ikke minst, hvordan påvirker de produktkvaliteten? I prosjektet GoatMilkSCC ser de på hele verdkjeden fra spene til ferdig produkt.
18.15-19.15: Dekke ostebord med Mette Jørgensen og Katharina Sandberg Lund (maks 15)
Hotellet
19.15 Ostebord med de deiligste oster fra hele Norge
20.00 Middag
Hotellet
07.00-08.30 Frokost
Havnefortet
08.30-09.00 Kaffe/te/frukt/mingling
09.00-09.40 Arbeidsmiljøloven - arbeidstid, arbeidsplan, rettigheter/plikter, deltid/fulltid v/advokat i Bondelaget Jan Bangen
09.40-10.30 Arbeidsledelse i ysteriet: Astrid Aasen fra Gangstad gårdsysteri og Gunnar Waagen fra Tingvollost deler av mange års erfaring.
10.30-11.00 Kaffe/te/frukt/mingling
11.00-11.45 Hvordan rigge din bedrift for vekst, med praktiske eksempler fra Rygge Meieri v/Camilla Ødegård
11.45-12.30 Oste "terroir" v/biolog Kamran Shalchian-Tabrizi fra Smartsoil
12.30-13.30 Lunsj på hotellet
13.00-17.15 Leverandørmesse i Skolekaserna 2.etg
Leverandører med emballasje og utstyr, med fokus på miljøvennlig/bærekraftig emballasje.
Aktører som kommer: Ystebui, FHS Scandinavia, Ostelandet, Fagskolen for Håndverksysting SJH, NordicPack, Norsk Gardsost og Stiftelsen Norsk Mat
13.30-17.15 Erfaringssamlinger og småforedrag
Parallellt med leverandørmessa er det mindre samlinger hver 45. minutt. Ved påmelding til Ostesymposium kan man velge max èn parallellsesjon per tidpunkt.
Parallellsesjon 1 kl 13.30
Kasernen 2: Presentasjon av Ystebui - kulturer og andre varer v/Pascale Baudonnel
Aron: Smørsyreproblematikk, erfaringsutveksling v/Ragnhild Nordbø
Kasernen 1: Smarte løsninger på Setra, Erfaringsutveksling v/Turid Nordbø
Parallellsesjon 2 kl 14.15
Havnefortet: Ergonomi i ysteriet v/Anna Karine Marstein og Turid Nordbø
Aron: Tapping av konsummelk, erfaringsutveksling v/Tom Hoffmann
Kasernen 2: Ta med din nye ost og få den vurdert ift kvalitet og salgspotensiale v/Svein-Erik Backlund og Petter Bjørgan
Kasernen 1: Hvordan jobber COOP med lokalmat og leverandører på ost? v/Kjetil Kvarteig
Parallellsesjon 3 kl 15.00
Havnefortet: Hvordan løfte norske tradisjonsoster med inn i fremtiden? Paneldebatt med Arnt Langen, Stine Sem fra LMD, Sigurd Avdem og Pascale Baudonnel
Aron: Ettersyrning, og erfaringer fra de oppmøtte v/Ragnhild Nordbø
Kasernen 2: Ta med din nye ost og få den vurdert ift kvalitet og salgspotensiale v/Petter Bjørgan og Mette Jørgensen
Parallellsesjon 4 kl 15.45
Kasernen 1: Ventilasjon i ysteriet v/Tom Hoffmann
Aron: Prissetting av produkter i ulike markeder v/Petter Bjørgan fra Norsk Mat
Kasernen 2: Ta med din nye ost og få den vurdert ift kvalitet og salgspotensiale v/Mette Jørgensen og Eivind Haalien
Parallellsesjon 5 kl 16.30
Aron: Drift av ysteriet på Heggelbach gårdsfellesskap i Tyskland v/Stephan Ryffel. Dette foredraget går på engelsk og er en del av "Kurs i modning av ost for viderekomne", men alle er velkomne
Kasernen 1: Myseforing, erfaringsutveksling v/Ragnhild Nordbø
Kasernen 2: Hvilket oster kan det selges mer av i Norge? v/Svein Erik Backlund fra Oluf Lorentzen
Felles // Oscarsborg Festning
19.00 Festmiddag i Oscarsborg Festning - Norsk Gardsost feirer 25 år!
Båt fra Oscarsborg til Drøbak/Sundbrygga: 22.45, 23.45
Hotellet
07.00-08.00 Frokost/utsjekk
Havnefortet
08.00-08.30 Kaffe/te/utsjekk
08.30-10.30 Årsmøte Norsk Gardsost
10.30-10.45 Kaffe/te/avreise for deltagere på Kurs 3 Modningskurs (se program under)
10.45-11.25 Dagligvaremarkedet for Dummies (Hva gjør vi med EPD, Næringsdeklarasjon Lokalmat.no, Grønt Punkt) v/Eivind Haalien og Lars Christen Hausken fra Norgesgruppen
11.25-11.30 Avslutning av Ostesymposium 2022
11.30-12.30 Lunsj
12.45-13.00 Ferje fra Oscarsborg til Sundbryggga i Drøbak
13.00-17.00 Økologisk nettverkssamling på Rygge Meieri, gårdsbutikk og Bjølsund Gård. Erfaringsutveksling og samtale om økologisk osteproduksjon. Målgruppen er økologiske osteprodusenter og de som ønsker å legge om til økologisk osteproduksjon (påmelding i påmeldingsskjema)
KURS 3: Kurs i modning av ost for viderekomne v/Pascale Baudonnel og Stephan Ryffel (maks 15)
10.45-12.30 Ferje frå Oscarsborg og videre reise til Eiker Gårdsysteri
13.00-17.00 Innføring i modning av ost v/Pascale Baudonnel (norsk), omvisning i modningsrom og lager v/Anne Marie Sando (norsk). Deltagere tar med problemost evt en utfordring de har med modning av ost. Veiledning og erfaringsutveksling v/Pascale Baudonnel og Stephan Ryffel (engelsk).
Ostesymposium og 25-årsjubileum 2022 arrangeres på Oscarsborg Hotel og Resort. Oscarsborg Hotel og Resort, Drøbak ligger på en øy midt i Drøbaksundet, ca 30 min fra Oslo. Det går rutebåt/ferje fra Drøbak til Oscarsborg. Historien sitter i veggene til den gamle borgen fra attenhundretallet. Her har hele kongerekken fra Harald V til Fredrik II inntatt gode måltider, og selv dikteren Wildenvey tjenestegjorde her. Oscarsborg festning er mest kjent for senkningen av den tyske krysseren «Blücher» om natten den 9. april 1940. Borgen er i dag festsaler og samlingssted for gastronomiske opplevelser. 25- årsjubileet til Norsk Gardsost skal feires akkurat her.