Program og praktisk informasjon

Hvor?

Oscarsborg Hotel og Resort, Drøbak 

Når?

14. - 16. Mars 2022

Påmelding?

Meld deg på

Program

Mandag 14. Mars

Link til alle foredragene: Trykk her for link til alle foredragene

 

09.00-15.00 Kurs 1: Ystekurs i steikeost og ricotta på NMBU, med påfølgende omvising i piloten, v/Markus Koot (Maks 15)

Vi går gjennom hvordan yste steikeost og ricotta. Markus deler sine erfaringer og deler kunnskap om ystingen.

15.50 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg

 

09.15 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg

09.30-15.00 Kurs 2: HACCP kurs pasteurisert/upasteurisert på Oscarsborg v/Ragnhild Nordbø og Gro Kleiberg (maks 24).

Generelt om HACCP, grunnforutsetninger, NRL, fareanalyse, loggføring, KSL, prøvetakingsplan med mer.

 

12.50 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg

13.30-15.00 Gratis omvisning på Oscarsborg Festning

 

15.50 Ferje fra Drøbak Sundbrygga til Oscarsborg

16.00-16.45 Innsjekk/ankomst/registrering

 

Havnefortet

16.30-17.00 Kaffe/te/frukt/mingling

17.00-17.10 Åpning av Ostesymposium 2022

17.10-17.20 Hvor står norske gårdsysterier nå? Store tanker fra Hadeland v/Olav Lie-Nilsen

17.20-17.30 Hvor er hullene i det norske ostemarkedet? v/Mette Jørgensen

17.30-17.40 Kompetansenettverkene sine tilbud for produsenter v/Beth Tronstad

17.40-17.50 Tjeneste/støtteordninger som kan styrke produsenters forretningskompetanse v/Innovasjon Norge

17.50-18.00 Hva tilbyr Norsk Mat av markedstjenester? v/Petter Bjørgan

18.00-18.10 Presentasjon av fagskolen i håndverksysting som starter opp høsten 2022 v/Bjørg Fritsvold

 

Parallelt

18.15-18.55 Forskningsprosjekt om celletall i geitemelk v/Beate Bjørgan PhD stipendiat NMBU. Nå som vi har fått geitemelk i verdensklasse er tiden inne for å se på mysteriet med celletall. Har det en effekt på ostemodningen? Hva består de av? Og ikke minst, hvordan påvirker de produktkvaliteten? I prosjektet GoatMilkSCC ser de på hele verdkjeden fra spene til ferdig produkt.

18.15-19.15: Dekke ostebord med Mette Jørgensen og Katharina Sandberg Lund (maks 15)

 

Hotellet

19.15 Ostebord med de deiligste oster fra hele Norge

20.00 Middag

Tirsdag 15. mars

Hotellet

07.00-08.30 Frokost

 

Havnefortet

08.30-09.00 Kaffe/te/frukt/mingling

09.00-09.40 Arbeidsmiljøloven - arbeidstid, arbeidsplan, rettigheter/plikter, deltid/fulltid v/advokat i Bondelaget Jan Bangen

09.40-10.30 Arbeidsledelse i ysteriet: Astrid Aasen fra Gangstad gårdsysteri og Gunnar Waagen fra Tingvollost deler av mange års erfaring.

10.30-11.00 Kaffe/te/frukt/mingling

11.00-11.45 Hvordan rigge din bedrift for vekst, med praktiske eksempler fra Rygge Meieri v/Camilla Ødegård 

11.45-12.30 Oste "terroir" v/biolog Kamran Shalchian-Tabrizi fra Smartsoil

12.30-13.30 Lunsj på hotellet

 

13.00-17.15 Leverandørmesse i Skolekaserna 2.etg

Leverandører med emballasje og utstyr, med fokus på miljøvennlig/bærekraftig emballasje.

Aktører som kommer: Ystebui, FHS Scandinavia, Ostelandet, Fagskolen for Håndverksysting SJH, NordicPack, Norsk Gardsost og Stiftelsen Norsk Mat

13.30-17.15 Erfaringssamlinger og småforedrag

Parallellt med leverandørmessa er det mindre samlinger hver 45. minutt. Ved påmelding til Ostesymposium kan man velge max èn parallellsesjon per tidpunkt.

 

Parallellsesjon 1 kl 13.30

Kasernen 2: Presentasjon av Ystebui - kulturer og andre varer v/Pascale Baudonnel

Aron: Smørsyreproblematikk, erfaringsutveksling v/Ragnhild Nordbø

Kasernen 1: Smarte løsninger på Setra, Erfaringsutveksling v/Turid Nordbø

 

Parallellsesjon 2 kl 14.15

Havnefortet: Ergonomi i ysteriet v/Anna Karine Marstein og Turid Nordbø

Aron: Tapping av konsummelk, erfaringsutveksling v/Tom Hoffmann

Kasernen 2: Ta med din nye ost og få den vurdert ift kvalitet og salgspotensiale v/Svein-Erik Backlund og Petter Bjørgan

Kasernen 1: Hvordan jobber COOP med lokalmat og leverandører på ost? v/Kjetil Kvarteig

 

Parallellsesjon 3 kl 15.00

Havnefortet: Hvordan løfte norske tradisjonsoster med inn i fremtiden? Paneldebatt med Arnt Langen, Stine Sem fra LMD, Sigurd Avdem og Pascale Baudonnel

Aron: Ettersyrning, og erfaringer fra de oppmøtte v/Ragnhild Nordbø

Kasernen 2: Ta med din nye ost og få den vurdert ift kvalitet og salgspotensiale v/Petter Bjørgan og Mette Jørgensen

 

Parallellsesjon 4 kl 15.45

Kasernen 1: Ventilasjon i ysteriet v/Tom Hoffmann

Aron: Prissetting av produkter i ulike markeder v/Petter Bjørgan fra Norsk Mat

Kasernen 2: Ta med din nye ost og få den vurdert ift kvalitet og salgspotensiale v/Mette Jørgensen og Eivind Haalien

 

Parallellsesjon 5 kl 16.30

Aron: Drift av ysteriet på Heggelbach gårdsfellesskap i Tyskland v/Stephan Ryffel. Dette foredraget går på engelsk og er en del av "Kurs i modning av ost for viderekomne", men alle er velkomne

Kasernen 1: Myseforing, erfaringsutveksling v/Ragnhild Nordbø

Kasernen 2: Hvilket oster kan det selges mer av i Norge? v/Svein Erik Backlund fra Oluf Lorentzen

 

Felles // Oscarsborg Festning

19.00 Festmiddag i Oscarsborg Festning - Norsk Gardsost feirer 25 år!

 

Båt fra Oscarsborg til Drøbak/Sundbrygga: 22.45, 23.45

Onsdag 16. mars

Hotellet

07.00-08.00 Frokost/utsjekk

 

Havnefortet

08.00-08.30 Kaffe/te/utsjekk

08.30-10.30 Årsmøte Norsk Gardsost

10.30-10.45 Kaffe/te/avreise for deltagere på Kurs 3 Modningskurs (se program under)

10.45-11.25 Dagligvaremarkedet for Dummies (Hva gjør vi med EPD, Næringsdeklarasjon Lokalmat.no, Grønt Punkt) v/Eivind Haalien og Lars Christen Hausken fra Norgesgruppen

11.25-11.30 Avslutning av Ostesymposium 2022

11.30-12.30 Lunsj

12.45-13.00 Ferje fra Oscarsborg til Sundbryggga i Drøbak

 

13.00-17.00 Økologisk nettverkssamling på Rygge Meieri, gårdsbutikk og Bjølsund Gård. Erfaringsutveksling og samtale om økologisk osteproduksjon. Målgruppen er økologiske osteprodusenter og de som ønsker å legge om til økologisk osteproduksjon (påmelding i påmeldingsskjema)

 

KURS 3: Kurs i modning av ost for viderekomne v/Pascale Baudonnel og Stephan Ryffel (maks 15)

10.45-12.30 Ferje frå Oscarsborg og videre reise til Eiker Gårdsysteri

13.00-17.00 Innføring i modning av ost v/Pascale Baudonnel (norsk), omvisning i modningsrom og lager v/Anne Marie Sando (norsk). Deltagere tar med problemost evt en utfordring de har med modning av ost. Veiledning og erfaringsutveksling v/Pascale Baudonnel og Stephan Ryffel (engelsk).

Oscarsborg Hotel og Resort

Ostesymposium og 25-årsjubileum 2022 arrangeres på Oscarsborg Hotel og Resort. Oscarsborg Hotel og Resort, Drøbak ligger på en øy midt i Drøbaksundet, ca 30 min fra Oslo. Det går rutebåt/ferje fra Drøbak til Oscarsborg. Historien sitter i veggene til den gamle borgen fra attenhundretallet. Her har hele kongerekken fra Harald V til Fredrik II inntatt gode måltider, og selv dikteren Wildenvey tjenestegjorde her. Oscarsborg festning er mest kjent for senkningen av den tyske krysseren «Blücher» om natten den 9. april 1940. Borgen er i dag festsaler og samlingssted for gastronomiske opplevelser. 25- årsjubileet til Norsk Gardsost skal feires akkurat her.

 
Transport
Det er mulig å ankomme både med bil og offentlig transport. Offentlig transport: Buss 500 fra Bjørvika til Drøbak som går 2 x/time. Se www.ruter.no. Bil: Følg skilter mot Oscarsborg og gjesteparkering. Her kan du parkere mot avgift. Se kartbeskrivelse her Veien ned fra parkeringsplassen til Sundbrygga er skiltet og er ca 5 minutters gange. For ferjerutetabell til Oscarsborg klikk her. Transport, parkering og ferjebillett dekkes individuelt.
Norsk Gardsost  - post@norskgardsost.no - Telefon 41433510